NYA Hanhundslistan
Ny Hanhundslista 2024-2025
Klubben vill bredda avelsbasen samt inspirera uppfödare att själva hitta intressanta kombinationer. Därför har vi gjort en ny variant på hanhundslista med många meriterade hanhundar med olika härstamningar och lagt dem i en excelfil. Filen går att ladda ner till din egen dator och du kan använda den så som du själv vill.
Avelsgruppen vill rikta ett STORT TACK till lokalavdelningarna som hjälpt oss med enkäter till hanhundsägare i respektive avdelning. Tack också till alla hanhundsägare som svarat på frågorna. Klubben har inte kunnat nå alla tyvärr-de som inte svarat är ändå med på listan och vi hoppas att ägaren meddelar om hunden inte bör användas i avel. Vi kan också ha missat hanar som borde varit med på listan – hör gärna av er så lägger vi till dom.
Över 200 hanar finns just nu på listan och de är födda från 2015-2022.
Tanken är att listan ska kunna uppdateras enkelt på klubbens hemsida. Hundar kan avlida, bli infertila och nya kommer till när de är i rätt ålder (över 2,6 år). Levande dokument således.
Alla hanar har startat på UKL/NKL. Men alla har inte tillräckliga meriter för att uppfylla kraven för valpförmedlingen utan ytterligare prov. Hittar ni intressanta hanar med för lite meriter så uppmuntra som till att starta fler prov. Det kommer antagligen bli allt svårare att sälja valpar utan meriter på föräldradjuren. Om de redan har fler prov anges detta. Antal valpar samt vilken avdelning hunden bor i anges. Södra=Sö, Småland=Sm, Östergötland=Ög, Västergötland=V, Mälardalen/Gotland=M.
Resultaten kan man hämta från SKK.se/ avelsdata eller om man vill läsa protokoll, klubbens hemsida under jaktprovsresultat. I SKK avelsdata går det också att se vad hanens syskon och övriga släktingar har för meriter.
Alla hanar är röntgade med HD A eller B samt ED 0. HDindex/EDindex varierar över tid och det är viktigt att man lär sig tyda index på SKK avelsdata. Rekommendationen är att parningskombinationen vid parning bör ha ett HD-index på minst 94 samt ED-index 100 eller däröver.
Utvärdering (röd text) sker när en hane har ca 20 valpar med olika tikar. Önskvärt är att så många som möjligt av avkomman startas på prov och röntgen undersöks för att vi ska kunna utvärdera nedärvningen. Under utvärderingstiden bör hanen avstå avel. Utvärderade hanar finns på separat flik.
Utvärderade hanar (kursiv stil) kan användas men högst antal valpar/hane är ca 45. Det finns egentligen inget intresse av att använda en enskild hund till så många valpar. Är hanen bra har den oftast avkommor/bröder som man kan använda istället.
Föräldrarna till hanen har angetts eftersom det sparar tid när man letar lämplig hane.
GDPR gör att vi inte kan sätta ut ägarens namn. SKK hunddata brukar det gå att få fram, Jordbruksverket är en annan källa men det går också att kontakta lokalavdelningens funktionärer.
Inavelsberäkning kan göras via SKK avelsdata där provparning är enkelt att göra. Inavelsgrad för parningen, HD och Ed index anges med automatik på SKK avelsdata.
När det gäller Dogbase värden och hundar som är importer kan AG hjälpa till eftersom det kräver andra dataprogram.
Vi på Uppfödarservice ställer mer än gärna upp och diskuterar de förslag ni kommer fram till – vi kan ha info att tillföra från tex sjukanmälan. Vi hjälper givetvis till att ta fram förslag på hanar också om ni så önskar.
Avelsgruppen nov 2024
Du kan använda filen och t.ex. söka och filtrera direkt på sidan. Men vi rekommenderar att du laddar ner den till din dator. Då kan du spara dina ändringar.
För att ladda ner filen klicka på den vänstra ikonen nere till höger det svarta fältet.