Jakt

Jakt

Wachtelhunden – en utpräglad skogsjakthund

 

Wachtelhunden är en hund för jakt i skog och vatten och som driver med skall, apporterar och är väl lämpad för all slags eftersök.

 

Kortdrivare

Wachtelhunden är en kortdrivande hund som skall driva med ärlig, väl hörbar skallgivning. Om drevdjuret lämnar området ska hunden avbryta drevet och återvända till föraren. Wachtelhunden har ett utpräglat spårintresse och arbetar vanligen med låg näsa. I Sverige används wachtelhunden främst till klövvilt, men driver även annat vilt. I såväl sitt hemland, Tyskland, som numera i Sverige användas den framgångsrikt även vid vildsvinsjakt.

 

Eftersökshund

Wachtelhunden kombinerar spårintresse med läraktighet och samarbetsvilja. Egenskaper som sammantaget ger hunden förutsättningar att utbildas till en mycket god eftersökshund. Den har ofta även snabbhet och skärpa för att klara av avfångning av skadat klövvilt. En del hundar visar anlag för ståndskall vid eller rapportering av dött vilt.

 

Apportör

Wachtelhunden har i allmänhet goda anlag för apportering. Den går mycket gärna i vatten och är en duktig och uthållig simmare. Med utbildning och dressyr kan den därför bli en god apportör på såväl land som i vatten.