Valpar

Valpar

Trevligt att du tittat in på vår hemsida och är intresserad av att köpa wachtelhund.
Vi i Wachtelhundklubben är måna om att du som valpköpare skall bli nöjd med ditt val av ras, uppfödare och hund och ber er därför läsa denna text.

Wachtelhunden är en jakthund som behöver få jaga. Den kräver rejält med motion och man måste vara beredd på att lägga ner mycket tid på träning. Lyckas man kan man en jaktkamrat för livet.
Klubbens mål är att rasen skall få fortsätta att utvecklas som jakthund. Tänker du inte ha en hund att jaga med och/eller inte har ambitionen att lägga ner den tid som krävs så finns det många andra raser att välja på.

Wachtelhunden är en mångsidig ras och önskehunden skall ha många bra jaktliga egenskaper- enligt rasbeskrivningen är den kortdrivare, apportör och eftersökshund. Den skall jaga klövvilt/hårvilt med skall, samt ha skärpa som krävs för avliva/ställa skadat vilt.

De flesta hundar besitter dock inte alla dessa egenskaper utan blir mer eller mindre bra på olika saker – dels på grund av gener, men också på grund av miljöfaktorer. Till exempel på hur mycket får den jaga, hur erfaren ägare den har, vad ägaren är intresserad av för jakt.

För att du som valpköpare skall ha så stor chans som möjligt att få den hund du önskar är det viktigt att du tittar på vad du själv söker:

 •   Vilka marker har jag?
  • Vilka vilt vill jag att min hund skall jaga?
  • Vilken typ av sök behöver min hund ha?
  • Hur viktigt är det med återgångar?
  • Hur långa drevtider förväntar jag mig?
  • Kommer jag apportera med min hund?
  • Kommer den att användas mycket till eftersök?
  • Hur mycket tid har jag till jakt och träning?

Det är vår tro/förhoppning att du har större chans att få rätt hund om föräldrarna jagar på det sätt du själv önskar.

Titta på de kullar som finns här och hitta föräldradjur som skulle kunna passa just dig.
Tänk på att många av momenten på proven är enligt en skala och det är absolut inte givet att högst poäng är bäst eller passar dig. Ring och prata med uppfödare till de kullar du finner intressanta för att få reda på mer.

Du hittar även info om aktuella hundar och deras släktingar på

SKK Avelsdata
SKK Hunddata
Jaktprovsresultat

Till sist vill vi önska dig lycka till med din valp och vi hoppas få se dig som medlem i Svenska Wachtelhundklubben.
/AG